Event Werkagenda Chemie-Kunststoffen nodigt uit

chemie

Prik het in je agenda: donderdag 23 november 2023! Dan nodigt de Werkagenda Chemie-Kunststoffen je uit op een info- en inspiratiesessie met als thema: "Duurzamer grondstoffengebruik als versneller van de circulaire economie.”

In het eerste deel van de sessie praten we je bij over de nieuwste ontwikkelingen in de circulaire wereld van chemie en kunststoffen. We loodsen je door het bos en de bomen van wet- en regelgeving en wat er ruist over veranderingen in het beleidslandschap.

Overal worden de ambities om onze economie duurzamer te hertekenen, scherper gesteld. Denk maar aan het voorstel van de Europese Commissie op de weg naar een verordening waarin duurzaamheids- en circulariteitsaspecten centraal staan. We filteren daaruit de speciale aandacht voor het gebruik van zorgwekkende stoffen in gerecycleerde materialen. Verder informeren en reflecteren we over de federale en Vlaamse ambities voor de substitutie van zorgwekkende stoffen door veiligere alternatieven.

Maar dat is niet alles! We tonen je via korte en krachtige duo-presentaties een aantal innovatieve showcases. Ontdek wie de game changers zijn in onze sector en hoe ze de verduurzaming van onze sector versnellen. Laat je inspireren door de kansen die veranderingen onvermijdelijk met zich meebrengen.

Op de agenda (de definitieve sprekerslijst en het finale programma volgen binnenkort)

  • Toelichting over de Vlaamse aanpak van zorgwekkende stoffen door Hans Reynders, PFAS coördinator, departement Omgeving
  • Toelichting over REACH en verwant beleid door experts van FOD en Apeiron
  • Duo presentatie over PVC door Ortwin Meeuws, Regulatory Manager, Vynova Group en Vincent Stone, Technical & Environmental manager van Vinyl Plus
  • Duo presentatie over het uitfaseren van gebromeerde vlamvertragers door Isabel De Schijver, R&D manager, Centexbel en Erwin Boënne, QES manager bij CTF2000
  • Duo presentatie over de substitutie van solventen door veiliger alternatieven met Eastman Taminco en Ajinomoto
  • Duo presentatie over innovatie en de rol van start-ups door Catalisti en Inopsys

In jouw agenda Afspraak op donderdag 23 november vanaf 13u in het FOMU, het fotomuseum in Antwerpen. We starten stipt om 13u30 en sluiten om 17u00 af met een receptie.