Event Zeewieren en algen op ons bord - de smaakvolle, gezonde toekomst!
Op zoek naar de ideale smaakmaker voor jouw product? Proef op 4 mei 2022 letterlijk en figuurlijk de mogelijkheden van algen. Onder andere ILVO baant met haar onderzoek de weg voor deze zeeorganismen als innovatieve toevoeging in het Europese voedingsaanbod.
Flanders’ FOOD en ILVO organiseren een interactieve studiedag voor de Vlaamse voedingsindustrie die kennis wil laten maken met de voordelen, de kenmerken, de verwerkbaarheid en de smaak van algen in voedingsproducten.
Resultaten uit het (nog lopende) Interregproject ValgOrize, en uit een reeks andere algenprojecten worden voorgesteld.
Wie?
Alle bedrijven die aan de slag willen met algen in voeding, of die gewoon nieuwsgierig zijn naar de stand van zaken in het onderzoek, en ook verwerkers en producenten.
Programma
Het plenaire programma wordt afgewisseld met actieve sessies in kleine groepen. De actieve sessies worden aangeboden aan alle deelnemers, dit zal in groep gebeuren, elke groep zal tijdens een break een andere sessie volgen:
- Proeverij van aantal producten: producten gemaakt door ILVO en andere instanties in kader van het project ValgOrize.
- Rondleiding in de Food Pilot: met focus op specifieke verwerkingstoestellen die interessant zijn voor algen (droogtoestellen, smaaklabo, extractielijn).
- Koken met Donald Deschagt: De chefkok die met zeewier aan de slag gaat in zijn restaurant deelt met u enkele keukengeheimen
Interesse? Plaatsen zijn beperkt (en waren al volzet op de originele datum!), dus snel inschrijven is de boodschap!
MEI = ALGENMAAND
Minister Crevits riep initieel februari 2022 uit als de Vlaamse algenmaand. Ondertussen is mei de officiële Vlaamse algenmaand geworden, zodat alle events fysiek en interactief (zoals ze bedoeld zijn), kunnen doorgaan. In dit kader organiseren niet enkel ILVO, maar ook Universiteit Gent en Thomas More Hogeschool events die algen in de kijker zetten.
- Op 12 mei nodigt Thomas More Hogeschool u uit op het symposium "De kracht van microalgen: een hefboom naar een meer duurzame en circulaire economie"; een workshop over het ontwikkelen en opschalen van een circulaire economie met micro-algen. Inschrijven kan hier.
- Op 19 mei organiseert Universiteit Gent de workshop "Using agri-food liquid streams for algal cultivation" (in het Engels). Daar wordt getoond hoe agro- en voedingsreststromen hergebruikt kunnen worden om eiwitrijke algen te kweken. Inschrijven doet u hier.
Download presentaties
- Hoe algen de smaak van de Europese consument kunnen veroveren?: het ValgOrize-project - Johan Robbens (ILVO)
- Resultaten van een algen-consumentenpanel - Veerle Rijckaert en Charlotte Boone (Alice Down the Rabbithole)
- Microalgen al meer dan 10 jaar een bron van innovatie - Marie Demarcke (Flanders Food)
- Micro-algen als functioneel ingrediënt en eiwtidiversificatie - Geert van Royen (ILVO)
- Allmicroalgae (microalgenteelt) - Joana Silva
- The Seaweed Company (zeewierteelt) - Joost Wouters
- De Novel Food wetgeving - Hans Verhagen