Inspirerend verhaal Mycelium: schimmel met bouwpotentieel

12/10/2021

Met het stijgend aantal toepassingen en de groeiende vraag naar mycelium vanuit de bio-economie, zit de paddenstoelenkweek in de lift. Het in Deinze (BE) gevestigde bedrijf Mycelia doet al jaren baanbrekend onderzoek naar de kweek en toepassingsmogelijkheden van mycelium.

zwam

Mycelium?

Mycelium is het vaak ondergrondse en wijdvertakte netwerk van schimmeldraden, ook hyfen genoemd, waaruit paddenstoelen of zwammen groeien. Waar de schimmeldraden zich in een 'natuurlijke' context kilometers ver kunnen vertakken, kan mycelium in een gecontroleerde omgeving ook op kleinere oppervlakte gekweekt worden. De groei wordt door verschillende factoren beïnvloed (bv. licht, temperatuur, tijd, grondsoort, vochtigheid,...). Graankaf, zaagsel en koffiegruis zijn maar enkele voorbeelden van materiaal waarop mycelium kan groeien. De volledige biologische afbreekbaarheid van mycelium, maakt deze stof zo interessant en zorgt ervoor dat ze helemaal past binnen de circulaire en de bio-economie.

Baanbrekend onderzoek

Het in 1985 opgerichte Mycelia speelt zowel in België als op internationaal niveau een belangrijke rol in het ontwikkelen van mycelium en op mycelium gebaseerde toepassingen. Doorheen de jaren werd onderzoek gedaan naar de groei van verschillende soorten zwammen. Hun pioniersonderzoek was erop gericht de eigenschappen per soort te gaan documenteren, want niet elke zwam produceert bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid mycelium.

Vandaag zet Mycelia sterk in op onderzoek naar het gebruik van mycelium in de bio-economie. Daarbij denken we aan producten zoals isolatiemateriaal voor de bouwsector, mycelium als biologische pesticide, mycoverpakkingsmateriaal etc. Dankzij het jarenlange onderzoek heeft Mycelia de expertise en know-how om voor al deze markten producten te gaan ontwikkelen.

Wat kan je ermee ontwikkelen?

Zoals hierboven al kort aangegeven, zijn de toepassingsmogelijkheden voor mycelium echt heel breed. Het blijft echter belangrijk om ook de economische haalbaarheid én de meerwaarde van een uit mycelium vervaardigd product steeds af te toetsen. Bovendien komen er bij de productontwikkeling ook een heel aantal praktische zaken kijken. Bij het ontwerpen van nieuwe materialen moet ook aan een aantal juridische eisen beantwoord worden. Denk bijvoorbeeld aan de akoestische eigenschappen, de brandveiligheid en de sterkte van het materiaal dat moet gecontroleerd worden vooraleer het op de vrije markt verkocht mag worden.

Klaar voor de markt?

In de VS en Nederland zijn er ondertussen wel al producten op basis van mycelium beschikbaar. Zo bracht het bedrijf Ecovative Design al duurzame en biologisch afbreekbare verpakkingen en andere producten uit mycelium op de markt. Voor de Belgische markt is het nog even wachten op een echte doorbraak. Mycelia onderzoekt de productie van isolatiemateriaal voor de bouwsector en gelooft sterk in het potentieel én de economische meerwaarde van dit innovatieve product.
Een verhaal om op te volgen!


Algemene informatie
PartnersMycelia
Primaire sector
Tuinbouw: teelt van schimmels
Toepassingssector

Bouwsector | Verpakkingssector

Biomassa

Mycelium

Website

Mycelia | Ecovative Design
OntwikkelingsfasePilootfase
champignon