Inspirerend verhaal Van witloofwortel tot voedingsvezel

23/09/2021

Omdat de vraag naar het valoriseren van lokaal geproduceerde biomassa tegenwoordig steeds luider klinkt, ging ook het in witloof gespecialiseerde groentebedrijf Versalof uit Steenhuffel (BE) actief op zoek naar nieuwe toepassingen voor de ondergewaardeerde witloofwortel. En met succes, want Versalof slaagde er zo in om uit de overgebleven witloofwortels de innovatieve Chicobite te produceren.

witloof

Wat is het verwerkingstraject om van die wortel een product te maken dat lang houdbaar is en kan ingezet worden in de voedingsindustrie? [...] Wat is economisch haalbaar, waar zijn er nog kennishiaten en hoe kunnen we die invullen?

Bart Van Droogenbroeck - Expert plantaardige producten en reststromen

Biomassa met potentieel

Jaarlijks wordt in Vlaanderen 40.000 tot 60.000 ton witloofwortel weggegooid of in het beste geval als veevoeder gebruikt. En dat terwijl de wortel rijk is aan bitterstoffen, antioxidanten, vezels, mineralen en andere voor de mens nuttige stoffen.
Bovendien is de witloofwortel doorheen het hele jaar beschikbaar en is hij beter houdbaar dan vele andere reststromen. De combinatie van deze eigenschappen zorgt ervoor dat Vlaanderen met de witloofwortel een reststroom met heel wat troeven in handen heeft.

Het feit dat hij voor een groot deel uit droge stof bestaat, maakt hem beter bestand tegen bederf. Het schimmelen of vergisten van de biomassa is namelijk een probleem waar veel andere reststromen - denk maar aan de seizoensgebonden appelen, peren of andere groentestromen - vaak mee te kampen hebben.

Chicobite?

Bij het ontwikkelen van een nieuw product gaat men in de eerste fase op zoek naar de verschillende componenten die aanwezig zijn in de reststroom. Daarna wordt in samenspraak met bedrijven en kennisinstellingen ook de economische haalbaarheid van het verwerkingsproces onder de loep genomen. Uit de tot nu toe als reststroom behandelde witloofwortel van Versalof werd zo een vochtige chicoreivezel ontwikkeld die de naam Chicobite meekreeg. De Chicobite kan onder andere gebruikt worden als textuur in vegetarische producten.

Zowel in koude als warme verwerkingsprocessen behoudt de Chicobite zijn textuur. Hij heeft een neutrale witte kleur, frisse smaak en is minstens 35 dagen houdbaar dankzij het vers-pasteurisatieproces (Clean Label). Tenslotte is de vezel voor de verwerkende industrie makkelijk te gebruiken aangezien hij door alle gangbare machines verwerkt kan worden.

Internationaal lof

De Chicobite geeft niet alleen een boost aan de Vlaamse bio-economie, maar het intussen door Versalof gepatenteerde product oogstte ook internationaal succes. De innovatieve Chicobite werd in 2021 bekroond met de Trophées CFIA de l'innovation op de voedingsbeurs van Rennes in Frankrijk. Versalof bracht met Chicobite een product met groot potentieel op de markt en hun succesverhaal kan voor andere producenten met ondergewaardeerde reststromen inspirerend werken.


Algemene informatie
PartnersVersalof
Primaire sector
Tuinbouwsector
Toepassingssector

Voedingssector

Biomassa

Witloofwortel

Website

Versalof - Chicobite
OntwikkelingsfaseCommercieel
witloofwortel