General ILVO Eigen Vermogen Doctoraatsbursaal Valorisatie reststroom microalgen

08/06/2022

Heb je een passie voor voederproeven en pluimvee en heb je interesse in bio-based toepassingen in de landbouw? Wil je graag meewerken binnen een Europees multi-partner onderzoeksproject met grote maatschappelijke relevantie? Hou je van een afwisselende job waarbij je zowel in de diepte als resultaatgericht kan werken? Dan ben jij de collega die we zoeken!

For English see page 5 of the selection rules

  • Je hebt een masterdiploma in de richting Ingenieurswetenschappen, Bio-ingenieurswetenschappen, biochemie, biomedische wetenschappen of gelijkwaardig. Kandidaten uit het laatste jaar van de studies worden ook aangemoedigd om te solliciteren.
  • Ben je in het bezit van een buitenlands diploma dan vragen we je een gelijkwaardigheidserkenning te behalen. Dit kan je dan aanvragen bij NARIC Vlaanderen (NARIC-Vlaanderen - NARIC-Vlaanderen((opent in nieuw venster)))
  • Je voldoet aan de generieke voorwaarden voor het uitvoeren van een doctoraat Vereisten en reglement doctoraatsbeurzen ILVO - ILVO Vlaanderen((opent in nieuw venster))
  • Je hebt noties van fysicochemische karakterisatie van voedermiddelen en nutritionele veevoedingsaspecten
  • Je spreekt en schrijft vlot in het Engels

Persoonsgebonden competenties

  • Je bent analytisch ingesteld
  • Je werkt graag in de diepte, maar toch resultaatgericht
  • Je kan wetenschappelijke resultaten vlot en begrijpbaar communiceren met verschillende doelgroepen en binnen een groot (internationaal) team
  • Je kan onafhankelijk werken, maar bent eveneens een teamspeler
  • Je houdt van multidisciplinair onderzoek

Pluspunten

  • Je hebt ervaring met werken met microalgen en/of bioreactoren
  • Je hebt ervaring met werken met dieren
  • Je hebt affiniteit met pluimveehouderij of bent sterk geïnteresseerd in deze sector
  • Je beschikt over een attest proefdierkunde
  • Je bent in het bezit van een rijbewijs B

We bieden je een 3-jarige PhD beurs gefinancierd door het Eigen Vermogen ILVO. Bedoeling is om extra funding aan te vragen voor een 4de jaar.
✓ De doctoraatsbeurs wordt initieel verleend voor 1 jaar en is mits gunstige evaluatie verlengbaar tot 3 (of 4) jaar. De beurs is vrij van personenbelasting, maar draagt wel bij aan uw sociale zekerheid (bv. pensioen).
✓ Het netto beursbedrag bij ILVO bedraagt 2.323,91 netto (2.673,31 bruto) voor de eerste 2 jaar. Voor de laatste 2 jaar is dat 2.431,29 netto (2.796,83 bruto). Deze bedragen kunnen afwijken van de beursbedragen bij de Universiteiten.
✓ Een gevarieerde, uitdagende en maatschappelijk relevante job. Je krijgt een job met verantwoordelijkheid en dit in een dynamische omgeving met aantrekkelijke werkomstandigheden en ontwikkelingsmogelijkheden.

ILVO zoekt een doctoraatsstudent voor het onderwerk ‘Valorisatie van reststromen van microalgen door gebruik in kippenvoeding’.

Verschillende microalgen produceren mycosporine aminozuren (MAAs) als natuurlijk beschermingsmolecule tegen UV straling. Deze MAAs hebben een groot valorisatie potentieel in zonnecrèmes, farmaceutische producten, anti-kanker producten, … Ook in industriële toepassingen, zoals anti-verweringsmiddel in verpakkingsmateriaal en coatings, hebben de MAAs veel potentieel. Via genome editing kunnen we de productie van de MAAs in microalgen verhogen. Na extractie van de microalgen blijft er een reststroom over die kan gevaloriseerd worden in kippenvoer. Deze reststroom wordt gecatalogeerd als GMO-reststroom, wat een extra uitdaging impliceert. In dit doctoraatsonderzoek willen we de mogelijkheden voor het gebruik van de reststroom in kippenvoer onderzoeken. Wat is de optimale formulatie? Wat is het effect op de ei-kwaliteit? Wat is de meerwaarde ten opzichte van de al bestaande kippenvoer additieven die nu al op de markt zijn? Welke maatregelen zijn nodig voor een veilig en toegelaten gebruik van deze nevenstromen?

Het doctoraatsproject is een onderdeel van een groter Europees project (GeneBEcon) met internationale partners uit verschillende EU landen. In het GeneBEcon project zal het potentieel van genome editing worden onderzocht in het kader van een duurzame (blauwe) bio-economie. Alle socio-economische en regulatorische aspecten van genome editing zullen worden geïdentificeerd. Een case studie rond microalgen zal worden uitgewerkt om hiervoor de wetenschappelijke onderbouwing te bieden en de praktische haalbaarheid te toetsen. CRISPR/Cas microalgen met een verhoogde productie aan MAAs zullen gecreëerd worden voor bio-based industriële toepassingen en de valorisatie van de reststroom. In het kader van circulaire economie en ‘zero-waste’ is het essentieel om ook de reststromen van microalgen hoogwaardig te valoriseren, o.a. via dierenvoeder (= dit doctoraatsonderzoek). Het overkoepelende doel van het GeneBEcon project is om argumenten en handvaten aan te reiken aan Europese beleidsmakers om beter inzicht te krijgen in de voordelen en risico’s van CRISPR/Cas en andere New Genomic Techniques.