B2BE Facilitator, matchmaker in bio-economie

De B2BE Facilitator brengt ondernemers uit de land- en tuinbouw, mariene sector en voedingsindustrie samen met industriële partners rond groene innovaties in de fossielvrije 'bio-economie'. Bent u op zoek naar nieuwe afzetkanalen voor uw reststromen of andere biomassa? Zoekt u lokale grondstoffen of technologische oplossingen voor bio-gebaseerde producten met minimale klimaatimpact? Neem dan snel contact op. Samen brengen we versnelling in de Vlaamse bio-economie.

Blijf op de hoogte

Wat doen we?

Kort samengevat: we koppelen de partijen die nodig zijn om innovatieve producten in de bio-economie te ontwikkelen, en doorlopen met hen de eerste stappen richting marktintroductie.

Dat betekent dat we de juiste partijen identificeren en met elkaar in contact brengen, eventuele technologische obstakels in kaart brengen en ook daar de juiste partijen voor aantrekken, vertrouwen creëren tussen al deze partijen en een eerste inschatting maken van de economische haalbaarheid van het gezamenlijke traject.

Dit doen we o.a. thematisch: elke 6 maanden werken we rond een ander relevant thema dat gekozen wordt in samenspraak met de primaire sectoren en de industrie. Op die manier houden we het tempo hoog.

Lees meer

Voor wie?

  • Producenten van biomassa en groene reststromen. Denk aan ondernemers in de land- en tuinbouw, visserij, aquacultuur, voeding, dranken, enz. die afzetkanalen zoeken buiten de klassieke agrovoedingsketen.
  • Kmo's en ondernemers uit de industrie die hun producten of processen willen verduurzamen door fossiele grondstoffen te vervangen door grondstoffen uit lokale biomassa.

Lees meer

Waarom?

We willen de ontwikkeling van de bio-economie in Vlaanderen versnellen. Dat is een ambitie die de Vlaamse regering formeel uitspreekt in het Vlaams Beleidsplan Bio-economie.

Wie zijn we?

De B2BE Facilitator is een opdracht die door ILVO uitgevoerd wordt in het kader van het Vlaams Beleidsplan Bio-economie. ILVO werkt in het platform nauw samen met de departementen EWI en LV van de Vlaamse overheid, maar reikt ook de hand naar alle andere onderzoeksinstellingen, praktijkcentra, juridische en economische specialisten, federaties en belangenverenigingen.

Neem contact op

Neem contact op

Herkent u zich in de thema's die hier aan bod komen of zit u met vragen over de bio-economie? Neem dan meteen contact op met de B2BE Facilitator. Wij gaan zorgvuldig om met elke vraag die binnenkomt.

Thema's

groentenveld

Thema 3: jan - juni 23. Bij de oogst van land- en tuinbouwgewassen blijven heel wat blad- en stengelresten achter: bladeren van biet, tomatenloof, preigroen, ... Hoe kunnen we die beter gebruiken?

combine harvester

Thema 1: nov 21 - mei 22. Tijdens het oogsten en verwerken van akkerbouw- en nijverheidsgewassen zoals vlas, korrelmais, tarwe en eiwitgewassen ontstaan droge gewasresten (bv. stro, vlaslemen, scheven...).

foto's potentiële thema's

Tijdens de verkennende gesprekken met de betrokken actoren, werden er nog een heel aantal interessante topics naar voor gebracht.

Updates

In de media 23/01/2023

Dossier biostimulanten in Boer & Tuinder 44/2022

lieveheersbeestje op klaverbloem
Wat zijn biostimulanten en wat doen ze? Onder die titel wijdde Boer&Tuinder, in november 2022 een dossier aan het thema. Producten die groei van gewassen stimuleren, stressresistentie verbeteren en ...
In de media | Nieuws | Wetenschappelijke publicatie 23/12/2022

Gras optimaal mobiliseren naar onze circulaire economie

Grasland
Elk jaar wordt er in de Vlaamse wegbermen en natuurdomeinen naar schatting 427 000 ton gras gemaaid. De onderzoekers van VITO zochten in opdracht van het Vlaamse Steunpunt Circulaire Economie uit hoe ...

Agenda

Conferentie

European Biomass to Power

London, UK
koolzaadschilfers

Building up the success of its ten previous editions, the conference will give updates on the European biomass market and its new developmen...

Studiedag

Open Kick-Off: Aroma-roots & CropExplore For Farmers

ILVO Plant - Caritasstraat 39, 9090 Melle
Crop Explore

Interesse in de teelt of verwerking van aromatische kruiden zoals mierik, lavas en grote engelwortel? Of in nieuwe gewassen zoals deder, yac...

Conferentie

IBioIC's 9th Annual Conference, Glasgow

Glasgow, UK
start dia

Now in its ninth year, IBioIC's Annual Conference has established itself as one of the biggest biotech events in the UK. It attracts an audi...

Conferentie | Event | Studiedag

Eiwittransitie Congres 2023

Afgelopen Kamerik (Nederland)
Ontdek soja

Op 16 maart 2023 organiseert het Nederlandse Food & Agribusiness de tweede editie van het Eiwittransitie Congres. Een dag voor allerlei ...

Contactdag | Conferentie | Studiedag

Bio-economie, van ambitie naar actie.

Bierbeek, Transfarm
graanveld

Vlaanderen Circulair, werkagenda bio-economie, organiseert op 28 maart 2023 de bijeenkomst 'Bio-economie: van ambitie tot actie' om partners...

Voorbije events