Workshop Vlasnevenstromen creëren business

vlas

Tijdens het oogsten en verwerken van vlas ontstaan droge gewasresten zoals kaf, vlaslemen, vlasstof... De B2BE Facilitator onderzoekt het potentieel van deze vlasnevenstromen. We brengen op 22 februari zoveel mogelijk actoren rond de virtuele tafel voor enkele krachtige voordrachten en interactieve brainstormsessies over de logistieke en economische haalbaarheid van het gebruik van vlasnevenstromen. Neem deel en ontdek je perfecte match!

Programma

15:00 - 15:15: Verwelkoming

Korte intro en voorstelling van de B2BE Facilitator.

15:15 - 16:30: Keynotes

Vandaag zijn er al heel wat spelers uit verschillende sectoren aan de slag met vlasnevenstromen. We gaan in gesprek met enkele vlassers die vertellen welke uitdagingen of mogelijkheden ze zien voor de sector en aansluitend laten we ons graag inspireren door volgende keynote-sprekers:


Veronique Standaert en Jan Sijnave (ABV)

Nevenstromen en valorisatiemogelijkheden van Belgisch vezelvlas: een kwantitatief en kwalitatief perspectief

De vele valorisatiemogelijkheden van hoofd- en nevenstromen - 99% van de vlasplant kan gevaloriseerd worden - maken van vezelvlas een duurzame teelt. We hebben het niet alleen over functionele/technische eigenschappen, maar ook over de beschikbare volumes, innovatieve toepassingen … We bespreken de haalbaarheid en opschaalbaarheid om nieuwe toepassingen te laten slagen.

Dr. Ir. Bart Vandecasteele (ILVO)

Vlaslemen doet dromen van meer duurzaamheid in de land- en tuinbouw

Op basis van de chemische eigenschappen van vlaslemen worden de sterktes en zwaktes van dit materiaal besproken. Daarna volgen de resultaten over hoe de eigenschappen van vlaslemen veranderen na het vervezelen of omzetten in biochar. Tot slot bespreken we enkele toepassingen van pure of verwerkte vlaslemen.

Prof. Dr. Ir. Frederik Desplentere (KU Leuven)

Vlas als duurzaam materiaal voor opwaardering van thermoplastische materialen

Vlas wordt al vele jaren ingezet als extra component in composietmaterialen. In het verleden werd vooral gefocust op thermohardende materialen, maar bij de zoektocht naar meer duurzame oplossingen, komen thermoplastische materialen in de kijker. Recent onderzoek toont aan dat het potentieel van vlasvezels of andere vlascomponenten als additief bij thermoplastische materialen hoog is. We staan echter nog voor heel wat uitdagingen die stap voor stap en in samenwerking met bedrijven aangepakt worden. Tot slot een kort overzicht van recente onderzoeks-resultaten en de nabije uitdagingen.

Prof. Dr. Ir. Bert Sels (KU Leuven)

Bioraffinage van vlaslemen: een bron van bio-aromaten en suikers

Vlaslemen bevatten grote hoeveelheden lignine en cellulosevezels. Aan de KU Leuven hebben we een inventieve bioraffinagetechnologie die de vezels ontsluit als pulp en de lignine omzet naar functionele bio-aromaten. In deze presentatie tonen we onze raffinage van vlaslemen en de mogelijke toepassingen van de bio-aromaten als bouwblok voor de (agro)chemie en het gebruik van de pulp als vezel of als suikerbron voor (bio)chemie. Tot slot lichten we de status van onze technologie toe met de toekomstige stappen.

Alexander Mijts (VIBE)

Vlas in de bouwsector

Vlas staat al langer gekend als een gezond en milieuvriendelijk materiaal met veel potentieel in de bouw. VIBE promoot dit materiaal en licht graag de voordelen en mogelijkheden in de bouw toe.


16:45 - 18:00: Pitches & Brainstormsessies

In kleine groep gaan we dieper in op de toepassingsmogelijkheden van vlasnevenstromen. Spreekt één van deze toepassingen je bijzonder aan? En denk je graag mee over mogelijke knelpunten en opportuniteiten? Verzeker je dan alvast van een plaatsje in de sessie die het beste bij jouw interesse aansluit. Na afloop van de sessies, overlopen we kort de eerste resultaten.
Je krijgt bovendien ook zelf de kans om meer over jouw expertise te vertellen.
Pitch
in enkele minuten je (bedrijfs)activiteiten aan de andere deelnemers en maak hen warm voor jouw businesscase.

  • Agro-toepassingen
  • Bouw toepassingen
  • Nieuwe materialen toepassingen

18:30 - 20:00: One-on-One Netwerksessie

Om iedereen de kans te geven uitgebreid kennis te maken, sluiten we de dag af met individuele netwerksessies. Bekijk hier alvast de lijst met aanwezigen en boek uw afspraken via de handige netwerktool: Conversationstarter.


In samenwerking met:

Laat jouw licht schijnen over de toekomst van vlasnevenstromen en ontdek hoe de B2BE Facilitator je kan helpen. Breid je netwerk uit, vind de ultieme match voor je businesscase en ontdek hoe de Vlaamse bio-economie jou kan inspireren.

Schrijf je nu in!

En registreer je nu via Conversationstarter voor de one-on-one netwerksessies!

Programma

Verwelkoming
Keynotes
Brainstormsessies
One-on-one netwerksessie: Conversationstarter

Sprekers

verojan

Veronique Standaert en Jan Sijnave (ABV)

Nevenstromen en valorisatiemogelijkheden van Belgisch vezelvlas: een kwantitatief en kwalitatief perspectief

bart

Dr. Ir. Bart Vandecasteele (ILVO)

Vlaslemen doet dromen van meer duurzaamheid in de land- en tuinbouw

frederik

Prof. Dr. Ir. Frederik Desplentere (KU Leuven)

Vlas als duurzaam materiaal voor opwaardering van thermoplastische materialen

profielfoto Sels

Prof. Dr. Ir. Bert Sels (KU Leuven)

Bioraffinage van vlaslemen: een bron van bio-aromaten en suikers

Alexander profielfoto

Alexander Mijts (VIBE)

Vlas in de bouwsector