Nieuws | Wetenschappelijke publicatie Biopesticiden & Biostimulanten: Opportuniteiten en uitdagingen voor de Vlaamse Bio-economie

27/03/2023
marktstudie

Circulaire economie staat hoog op de beleidsagenda, zowel in Vlaanderen, België als in Europa. In 2015 lanceerde de Europese Commissie voor het eerst haar Circular Economy Plan. Dit plan omvatte 54 wetgevende en niet-wetgevende initiatieven om de transitie naar een circulaire economie in te zetten. Het (her)gebruik van biomassa(rest)stromen zijn een belangrijke hoeksteen van dit Circular Economy Plan: biomassa(rest)stromen zijn veelvuldig aanwezig, veelzijdig inzetbaar en hernieuwbaar. Ze kunnen bepaalde fossiele grondstoffen vervangen. Vlaanderen was reeds lang voor het lanceren van het Circular Economy Plan bezig met de valorisatie van biomassareststromen. Verschillende initiatieven in Vlaanderen zoals CINBIOS (2012-2013), Duurzaam beheer van biomassareststromen (2015-2020), SYMBIOSE (2016) maar ook het Actieplan Voedselresten en Biomassareststromen Circulair (2021-2025) en de recente oprichting van de Business 2 Bioeconomy (B2BE) Facilitator tonen aan dat Vlaanderen een trekkersrol heeft binnen Europa.

De recente erkenning en regulatie van biostimulanten via de Europese meststoffenwetgeving (EU 2019/1009) was de eerste deliverable van het Circular Economy Plan van de Europese Commissie. Biostimulanten worden hoofdzakelijk gemaakt van biomassastromen (zeewier- en plantextracten, proteïne hydrolysaten, chitine,…), maar ook biopesticiden kunnen gemaakt worden van biomassa(rest)stromen (chitine, plantextracten).

Ondanks de verschillende initiatieven op Vlaams en Europees niveau, de verschillende strategische roadmaps (EU Green Deal, the Farm to Fork Strategy) en aanwezige wetgevende kaders (EU 2019/1009, VLAREMA) ondervindt de Vlaamse sector belangrijke groeipijnen in het uitrollen van dit Circular Economy Plan: de productie, opschaling en commercialisatie van biostimulanten en biopesticiden afkomstig van biomassa(rest)stromen ondervinden belangrijke drempels. In onderstaand rapport wordt een niet-limitatief overzicht gegeven van de barrières en opportuniteiten in het Vlaamse landschap voor de omzetting van biomassa(rest)stromen naar biostimulanten en biopesticiden.