Event Mei Algenmaand 2022

algen detail

Interesse in de productie en het gebruik van algen als grondstof voor veevoeder of als nieuw ingrediënt in humane voeding?

ILVO, Thomas More Hogeschool en UGent bundelen de krachten en organiseren in mei 2022 drie algen-symposia. Noteer alvast met stip onderstaande data in jouw agenda, meer info volgt binnenkort.

4 mei: "Zeewieren en algen op ons bord - de smaakvolle, gezonde toekomst!"

Algen in voeding met een lekkere smaak

Organisator

ILVO

Locatie

Melle

Programma

Op zoek naar de ideale smaakmaker voor jouw product? Proef op 17 februari 2022 letterlijk en figuurlijk de mogelijkheden van algen. Onder andere ILVO baant met haar onderzoek de weg voor deze zeeorganismen als innovatieve toevoeging in het Europese voedingsaanbod.

Flanders’ FOOD en ILVO organiseren een interactieve studiedag voor de Vlaamse voedingsindustrie die kennis wil laten maken met de voordelen, de kenmerken, de verwerkbaarheid en de smaak van algen in voedingsproducten.

Resultaten uit het (nog lopende) Interregproject ValgOrize, en uit een reeks andere algenprojecten worden voorgesteld.

Wie? Alle bedrijven die aan de slag willen met algen in voeding, of die gewoon nieuwsgierig zijn naar de stand van zaken in het onderzoek, en ook verwerkers en producenten.

Programma: Het plenaire programma wordt afgewisseld met actieve sessies in kleine groepen. Plaatsen voor dit evenement zijn daardoor beperkt, dus schrijf tijdig in om uw plaatsje te verzekeren. Meer info over de studiedag en de link naar programma en registratie vind je hier.


12 mei: "De kracht van micro-algen"

Productie van micro-algen / primaire sector

Organisator

Thomas More Hogeschool

Locatie

Geel

Programma

Op donderdag 12 mei 2022 organiseert Radius, Thomas More campus Geel, het gratis symposium: "De kracht van microalgen: een hefboom naar een meer duurzame en circulaire economie”. Iedereen met interesse in de kweek van microalgen is welkom om de wondere wereld van de microalgen verder te verkennen.

Tijdens dit event zullen onderzoekers en bedrijven uit zowel Vlaanderen als Nederland hun werk komen toelichtingen. Zo zullen Marcel Janssen (WUR, AlgaePARC) en Jasper van Houcke (HZ university of applied sciences) toelichting geven over de opschaling van de microalgenkweek, zal Johan Van Nevel (FOD) de productvoorwaarden en wetgeving van diervoeding komen toelichtingen en zal Kris Heirbaut, een innovatieve landbouwer, komen uitleggen hoe hij de kweek van microalgen zal integreren in zijn melkveebedrijf. Verder komt Peter Bleyen van het proefbedrijf pluimveehouderij toelichten of men microalgen kan kweken op spoelwater van pluimveestallen en of deze algen gevoederd kunnen worden aan kippen.

Meer info en het volledig overzicht van het programma vind je hier en inschrijven kan je hier.

19 mei: "Using agri-food liquid streams for algal cultivation"

Gebruik van algen bij de verwerking van nevenstromen

Organisator

UGent

Locatie

Oostkamp

Programma

Op donderdag 19 mei 2022 nodigen Innolab en UGent u uit op een workshop over het gebruik van agro- en voedingsstromen voor de cultivatie van algen.

Eigenaars en beheerders van anaerobische vergisters, aardappelverwerkers en andere belanghebbende industrieën en geïnteresseerden die werkzaam zijn in de agro-voedingsindustrie die voedingsrijke vloeistofstromen produceren worden uitgenodigd om deel te nemen aan de ALG-AD en Nutri2cycle workshop in Oostkamp.

Dit event zal geïnteresseerden de mogelijkheid bieden om kennis te maken met het ALG-AD project. De workshop zal geïnteresseerden introduceren met de kweek van algen gaande van de voorbehandeling van het groeimedium, de kweek van de algen in de pilootinstallatie tot de oogst van de algen. De pilootinstallatie te Oostkamp gebruikt vloeibaar digestaat als nutriënten voor de groei van de proteïnerijke algen.

​Het event is gratis en zal plaatsvinden op 19 mei 2022, Innolab, Marechalstraat 70, 8020 Oostkamp. Raadpleeg het programma en registreer u voor dit event, plaatsen zijn beperkt. Voor informatie betrekkende het project kan u ​​hier terecht of kan u Marcella Fernandes De Souza (UGent) contacteren.


De algenmaand is een samenwerking tussen verschillende (onderzoeks)partners

Minister Crevits riep februari, dan mei, 2022 uit tot de Vlaamse algenmaand.