Studiedag Studiedag - Valorisatie van lokale houtstromen

houtstapel

De valorisatiemogelijkheden voor lokaal hout afkomstig uit landbouw of van landschaps-, bos- en natuurbeheer zijn talrijk, maar het inzamelen en verwerken van deze biomassa blijkt geen eenvoudige klus ... De studiedag georganiseerd door de B2BE Facilitator in samenwerking met Platform Oogstbare landschappen (ANB & VLM), Pro Natura en Provincie Vlaams-Brabant kadert binnen het Smart Loops project en belooft een rijk programma met inspirerende talks, een geleid bezoek aan de site en natuurlijk de mogelijkheid om uitgebreid te netwerken met de andere deelnemers.

Programma

09:00 - 09:30: Ontvangst

Ontvangst met koffie.

09:30 - 12:00: Inspirerende talks

Inspirerende cases uit Vlaanderen, toegelicht door keynote sprekers.

 • Hout in de Vlaamse bio-economie: productie, handel en verwerking
  Dieter Cuypers – VITO

  Binnen de Vlaamse bio-economie staat de bosbouwsector en het landschapsbeheer in voor onze eigen productie aan hout. Samen met de import aan hout van buitenaf en de recuperatie van afvalhout staan deze sectoren in voor het houtaanbod van onze verwerkende industrie voor materiaal- en energietoepassingen. Wat weten we al en wat nog niet? En waarom kunnen we er maar beter meer over weten?

 • Warmte-energie uit lokaal hout: haalbaar, betaalbaar en een stimulans voor landschapsbeheer
  Dries Druyts - Provincie Oost-Vlaanderen

  In Vlaanderen zijn er al verschillende biomassaketels die publieke gebouwen verwarmen met hout uit de streek. Is of wordt het betaalbaar? Wat komt erbij kijken en levert het meer op dan warmte alleen?

 • Houtsnippers inzetten voor bodemkwaliteit land- en tuinbouwgronden
  Koen Willekens - ILVO


  Houtsnippers lenen zich voor organische stof voorziening en verbetering van de algemene bodemkwaliteit van land- en tuinbouwgronden. Welke processen zijn daarbij van tel? Wat zijn aandachtspunten bij behandeling en toepassing? Waar situeren er zich nog knelpunten?

 • Het houtatelier van NLZ: lokaal, ecologisch & sociaal
  Naomi Breine - Natuurpunt


  Wist je dat NLZ (Natuur- en Landschapszorg, het maatwerkbedrijf van Natuurpunt) een eigen houtatelier heeft? We maken bijenhotels, zitbanken en plankenpaden van hout uit duurzaam bos- en landschapsbeheer, zoveel mogelijk uit onze eigen gebieden. Wanneer de afgewerkte producten terug in die gebieden terechtkomen is de cirkel rond.

 • Korte keten voor lokaal hout - de ervaring van Sonian Wood Coop
  Stephan Kampelmann - Sonian Wood


  De Sonian Wood Cooperative werkt samen met boseigenaars, zagerijen, timmerlieden en andere partners om het hout uit het Zoniënwoud zo lokaal mogelijk te valoriseren. Stephan Kampelmann (directeur van de coöperatie) geeft zijn visie op de kansen en uitdagingen van het lokale hout.

12:00 - 12:30: Pitches

Pitch je eigen ideeën en projectvoorstel i.v.m. de valorisatie van lokale houtstromen in 2 min. aan de andere deelnemers. (Vooraf aanmelden!)

12:30 - 14:00: Netwerklunch

Tijdens een smakelijke broodjeslunch kan je je netwerk verder uitbreiden. Bovendien krijg je nu ook de kans om de tafeltjes van de verschillende pitchers te bezoeken en samen met hen te brainstormen over mogelijke samenwerkingen.

13:00 - 14:00: Sitebezoek met gids (optioneel)

Samen met een ervaren gids kan de biomassaketel van het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch en de droogserre van Pro Natura van dichterbij ontdekt worden. De ideale gelegenheid om ondertussen ook met de andere deelnemers een praatje te slaan.

In samenwerking met:

Schrijf je in!
Gratis deelname, inschrijving verplicht
Inschrijven mogelijk t.e.m. 25 maart.

Sprekers

dieter cuypers profiel

Dieter Cuypers – VITO

Hout in de Vlaamse bio-economie: productie, handel en verwerking

dries druyts profiel

Dries Druyts - Provincie Oost-Vlaanderen

Warmte-energie uit lokaal hout: haalbaar, betaalbaar en een stimulans voor landschapsbeheer

Koen Willekens

Koen Willekens

Houtsnippers inzetten voor bodemkwaliteit land- en tuinbouwgronden

Naomi profiel

Naomi Breine

Het houtatelier van NLZ: lokaal, ecologisch & sociaal Naomi Breine - Natuurpunt

Stephan profiel

Stephan Kampelmann

Korte keten voor lokaal hout - de ervaring van Sonian Wood Coop