Event Workshop & Excursie: Hergebruik beheerresten - 28 mei 2024

beheerresten

Van afvalproduct naar grondstof In Vlaanderen en ver daarbuiten wordt veel en goed werk verricht om onze kostbare natuur te behouden en te verbeteren. Maar helaas zijn duurzame oplossingen voor de beheerresten die daarbij ontstaan, zoals maaisel en snoeihout, niet altijd evident. Deze biomassa belandt dan ook nog al te vaak in de kant van de percelen, ten koste van het natuurherstel. Nochtans kunnen deze beheerresten (en andere groene reststromen) een rijke grondstof vormen voor tal van nuttige toepassingen. Natuurpunt en Natuurinvest willen daarom, samen met zoveel mogelijk betrokken actoren, de nodige info verzamelen en delen rond structurele en duurzame oplossingen voor het hergebruik van die beheerresten.

De partners van LIFE Green Valleys nodigen U op 28 mei 2024 van harte uit voor een nieuwe workshop rond het hergebruik van beheerresten, met in de voormiddag enkele lezingen in Mechelen en in de namiddag een excursie naar het Torfbroek.

In juni 2023 organiseerden we al een eerste workshop rond het hergebruik van beheerresten, met een reeks presentaties rond oa. boerderijcompostering, mono-vergisting en maaisel als grondstof voor teeltsubstraat en isolatiemateriaal, gevolgd door een excursie en composteerdemo in het Silsombos. Alle presentaties en aanvullende info zijn nog steeds terug te vinden op Ecopedia.

Op 28 mei 2024 proberen we complementaire topics aan te snijden met presentaties rond gras als grondstof, veenvrije potgrond uit natuurmaaisel, houtsnippers als bodemverbeteraar in de landbouw en de logistiek omtrent beheerresten. Ook zullen onze Poolse projectpartners komen toelichten welke oplossingen zij hebben voor de biomassa uit hun graslandbeheer. Tevens zullen er twee gloednieuwe PDF publicaties van LIFE Green Valleys voorgesteld worden omtrent Vlaamse en Poolse toepassingen voor beheerresten.

Naar het (voorlopige) programma en de inschrijflink.

Programma