Nieuws 4 December | Specialty chemicals uit lokale biomassa

14/12/2023
Specialty chemicals1

Wist je dat veel biomassa(rest)stromen, nevenstromen en primaire producten interessante structurele en/of actieve componenten bevatten die gevaloriseerd kunnen worden in de chemische industrie?

Op 4 december organiseerde de B2BE Facilitator in samenwerking met VLAIO - Team bedrijfstrajecten en de Karel de Grote Hogeschool de interactieve workshop 'Specialty chemicals uit lokale biomassa'. Op het programma stonden one-on-one netwerksessies, een brainstorm en enkele boeiende keynotesprekers.

Keynote sprekers

Het potentieel van chemische elementen uit biogebaseerde materialen is groot! Daarom geven we het woord aan enkele inspirerende bedrijven die al aan de slag gingen met biobased chemicals.

 • Jeroen Geuens - KAREL DE GROTE HOGESCHOOL - Biomassa, een potentiële bron van hoogwaardige chemicaliën
  In zijn presentatie licht Jeroen Geuens, hoofd van het onderzoekscentrum Duurzame Industrie van Karel de Grote Hogeschool, toe hoe zijn onderzoeksgroep op zoek gaat naar waardevolle toepassingen voor biomassa(rest)stromen. Er worden praktijkvoorbeelden aangehaald waarin extracten van biomassa(rest)stromen worden ingezet als kleurstof, antioxidant, fungicide of bindmiddel.
  Presentatie Karel de Grote Hogeschool

 • Yves Boonen -
  PLINIUS LABS - Verrassend Vlas
  Hoe kan een eeuwenoud gewas als bron van complexe molecules helpen om consumentenproducten te vergroenen? Plinius Labs onderzoekt de mogelijkheden om lignine uit vlaslemen mee te nemen in hoogwaardige applicaties.

 • Ronny Vercauteren -
  CARGILL - Cargill Bioindustrial - Unleashing nature sustainably for a better tomorrow
  Tijdens de presentatie wordt een introductie gegeven van de Cargill Bioindustrial Business.
  Het gebruik van verschillende plantaardige grondstoffen in diverse industriële en consumententoepassingen zal worden belicht.
  Presentatie Cargill

 • Stefaan Vandaele -
  NATIXInteractieve workshop - i.s.m. VLAIO - Team bedrijfstrajecten

Tijdens de workshop namen we de toekomst van de Vlaamse groene chemie onder de loep. In kleine groep dachten we samen met spelers uit verschillende producerende en verwerkende sectoren na over wat biobased fine chemicals voor ons kunnen betekenen. Enkele vragen waar we op ingegaan zijn: Welke uitdagingen liggen er op jouw pad? Welke partners zoek je? Waarom zou ik met mijn bedrijf inzetten op biobased producten? Alternatieve teelten, wat zijn de voordelen en hoe vind ik de juiste afnemers?

De workshop ging van start met enkele inspirerende getuigenissen om de deelnemers aan het denken te zetten.

 • Aijnomoto Omnichem
 • Orineo
 • Tectero
 • Natix
 • GOGO 2.0
 • KULeuven

Rondleiding labo's KdG Hogeschool

One-on-one netwerksessies

We sloten de dag af met individuele netwerksessies via de handige netwerktool: Conversationstarter. Er werden heel wat waardevolle contacten gelegd tussen de keynote sprekers, de andere deelnemers, de medewerkers van VLAIO - team bedrijfstrajecten en de initiatiefnemers van het goudsbloemproject GOGO 2.0.

Bedankt aan alle aanwezigen!