Nieuws B2BE Facilitator field trip - Op tour doorheen de Vlaamse bio-economie

03/04/2024

In het kader van het Bioeconomy changemakers festival, georganiseerd door de Europese Commissie, plande de B2BE Facilitator een boeiende field trip langs vier Vlaamse toporganisaties, actief in de bio-economie.

Het doel van deze trip? Jonge Phd’ers, laatstejaarsstudenten, pas afgestudeerden of oprichters van interessante startups meenemen in de boeiende wereld van de biogebaseerde economie. Want de omschakeling van de klassieke economie gebaseerd op fossiele brandstoffen naar een duurzame biogebaseerde economie gebeurt niet zomaar. Tussen 11 en 17 maart 2024 werden er meer dan 30 satellietevenementen georganiseerd in het kader van dit Bioeconomy Changemakers Festival. En op 13 en 14 maart konden de vele Europese partners met elkaar in gesprek gaan tijdens het main event in Brussel. Hier werd samen met de Bioeconomy Youth Ambassadors gebrainstormd over de toekomst van de bio-economie.

Bekijk video op YouTube
FP
Food Pilot - Melle

Ook Vlaanderen zette de voorbije jaren al heel wat stappen richting de groene bio-economie. Om jongeren bewust te maken van de nood aan transitie, besloten we hen mee te nemen op een geleide tour langs vier veelbelovende Vlaamse bedrijven actief in de snelgroeiende bio-economie. Tijdens de bezoeken focusten we op de concrete verwezenlijkingen en de ambities van de bedrijven.

In de Food Pilot (ILVO / Flanders Food) beten we de spits af. Na een warme ontvangst kregen de bijna 60 deelnemers een uitgebreide rondleiding doorheen de site. Uitleg over de verschillende machines zoals een microcutter, een vriesdroger, extruder of oliepers ... werd afgewisseld met een bezoek aan de labo’s waar dagelijks smaak-en aromaonderzoek, kwaliteitsbepaling of houdbaarheidstesten plaatsvinden op vraag van grote en kleine commerciële spelers.

AO
Ajinomoto Omnichem - Wetteren

Daarna ging het met de bus richting Ajinomoto Omnichem in Wetteren. De productieafdeling van Ajinomoto Wetteren maakt deel uit van een internationale concern met verschillende productielijnen, waaronder farma, botanical extractions, amino acids en agro solutions. We trokken beschermende veiligheidsbrillen en -jassen aan en konden daarna een kijkje nemen achter de muren van de gigantische fabriek die meer dan 600 mensen tewerkstelt.

BBEPP
Bio Base Europe Pilot Plant - Gent

Tegen de middag bracht de bus ons naar Bio Base Europe Pilot Plant in de Gentse Haven waar we na een lekkere lunch een geanimeerde presentatie kregen over de werking van BBEPP. Hier doen ze aan biocatalyse, fermentatie, groene chemie productherwinning en -zuivering, celkweeklaboratorium etc. Een wandeling doorheen de pilootfaciliteit illustreerde hoe de vele nationale en internationale klanten van BBEPP de opschaling van hun producten kunnen proefdraaien en verder kunnen inzetten op product customization

Heirbaut
Heirbaut Algriculture - Temse

Na al die industrie, sloten we de dag af op het innovatieve landbouwbedrijf van klimaatkoploper Kris Heirbaut in Temse. Heirbaut ontving ons in de ‘algenserre’. Een unieke buizeninstallatie van Schotse makelij maakt het mogelijk om microalg Chlorella te kweken. Die microalg bevat veel gezondheidsvoordelen en leeft op grassap geperst uit lokaal geoogst gras. Een fantastisch circulair verhaal dus. De deelnemers keken hun ogen uit, maakten ook kennis met het melkvee en konden proeven van vernieuwende hapjes zoals algenworst, algenkaas, algenijs en chocolade met algen.

Tegen de avond bracht de bus de groep terug naar de FoodPilot in Melle waar deze drukke dag eindigde. Wat een fantastische ervaring om jonge mensen mee op sleeptouw te nemen doorheen de bio-economie. Dankzij de gemotiveerde gidsen die de rondleidingen verzorgden doorheen de verschillende organisaties, gingen we geïnspireerd en met een hoofd vol nieuwe kennis naar huis.