Nieuws | Persbericht Fruitteelt toont innovaties tijdens Vlaamse Technology & Innovation Festival

21/03/2024 Bron: VILT

Vijf kenniscentra hebben woensdag in aanwezigheid van Vlaamse minister Jo Brouns (cd&v) een demonstratie gegeven van innovatie die ervoor moeten zorgen dat de perenteelt op een meer circulaire en klimaatrobuuste manier zal gebeuren. De demonstratie op de BelOrta-site in Borgloon kaderde in het Flanders Technology & Innovation Festival waarmee de Vlaamse regering technologie en innovatie in de schijnwerpers wil stellen.

Onder meer Limburgs gedeputeerde van Landbouw Inge Moors, BelOrta-directeur Philippe Appeltans en Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens waren woensdag uitgenodigd om een aantal innovatieve technieken in de landbouw te bekijken. “De Vlaamse land- en tuinbouw behoort tot de meest innovatieve sectoren in de wereld en nieuwe technologie kan bijdragen om de performantie en duurzaamheid nog verder te verhogen”, opende minister Brouns, die naast Landbouw ook nog de bevoegd is voor Economie en Innovatie, de presentatie. Volgens de minister kan technologie mee een antwoord bieden op de uitdagingen die voor ons liggen, zoals klimaatopwarming, droogte en gebrek aan arbeidskrachten.

De zelfrijdende palloxkar en mobiele sappenpers

Onderweg naar de presentatieruimte op de site van BelOrta in Borgloon ging een automatisch rijdende palloxkar de genodigden vooraf. Deze zelfrijder werd ontwikkeld door de Hogeschool UCLL (University Colleges Leuven-Limburg) en kan veilig door een boomgaard navigeren. "Inmiddels zijn er ook concrete plannen om het transportplatform verder te ontwikkelen tot een meer multi-inzetbaar voertuig", luidt het. Op termijn moet het een antwoord bieden op het gebrek aan arbeidskrachten.

automatisch-rijdende palloxkar

De zelfrijdende palloxkar stopte voor een mobiele container die uitgerust werd met een superflexibele sap- en smoothieproductielijn, een creatie van het Instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek (ILVO). De experimentele hightech sappers-container kadert in het Europees onderzoeksproject 'ZeroW' en is bedoeld om gemengde overschotten van fruit en groenten te verwerken tot sappen en smoothies. Zo wordt het fruit extra gevaloriseerd.

“Deze container zou naar locaties gebracht kunnen worden waar tijdelijk veel groente- en fruitoverschotten zijn”, vertelt ILVO-onderzoeker Bart Van Droogenbroeck. Hiermee wordt het haalbaarder om relatief kleine hoeveelheden en vooral diverse overschotten om te zetten in lang houdbare, pure, gezonde sappen of smoothies. Op termijn zou dit goed nieuws zijn voor de voedselbanken. “Zij krijgen als erkende liefdadigheidsinstelling gratis de veilingoverschotten aangeboden. Maar logistiek is de verdeling van verse producten voor hen een zware opdracht. Sap zou hen meer tijd geven. Ook voor veilingen en telers met piekoverschotten is de versapping een mogelijke verbreding”, klinkt het.

Perenbomen in 2050

In de teelt zijn er eveneens nog stappen te zetten om de duurzaamheid en klimaatrobuustheid op te krikken. Zo toonde de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) op de BelOrta-site het potentieel van precisiefruitteelt door dronebeelden en satellietgegevens te combineren met weergegevens en machinedata op een datadeelplatform. Daarnaast focust VITO ook specifiek op water. Proeven met het gebruik van sensoren in de grond laten zien hoe de teelt met 35 procent minder water ook optimaal kan groeien. Met het oog op klimaatopwarming en drogere zomers, is een verminderd watergebruik geen overbodige luxe.

Mobiele sapkar

Mobiele sapkar2

Met klimaatkoepels kan Hasselt University het klimaat van 2050 simuleren. Twee jaar geleden plaatste de universiteit perenbomen in deze koepels om de gevolgen van klimaatopwarming in de perenteelt te simuleren. Uit de eerste resultaten, die het pcfruit woensdag voorstelde, blijkt dat perenboomgaarden in Vlaanderen jaarlijks zo’n 5.000 ton extra CO2 zullen gebruiken tegen 2050. Volgens het proefcentrum kunnen de perenboomgaarden op die manier positief bijdragen aan de oplossing voor klimaatverandering.

Mark Nickmans_BelOrta

Klimaatkoploper in Vlaanderen

Ook in de bodem en bomen van zijn plantage kan een perenkweker meer koolstof opslaan dan er CO2-uitstoot vrijkomt. Dit kan bijvoorbeeld door andere plantagemachines of zuinige koelcellen te gebruiken, zo blijkt uit een studie van KULeuven en ILVO in opdracht van Boerenbond.

Eén van de aanwezige fruittelers die veel inspanningen levert om de klimaatimpact op zijn bedrijf te verlagen, is Mark Nickmans. De teler werd uitgeroepen tot Klimaatkoploper in Vlaanderen. "De Vlaamse perenteelt is klimaatneutraal, en de vele innovaties in de sector zorgen dat Vlaamse land- en tuinbouwers zowel economisch als ecologisch goed boeren", aldus Boerenbond.

Last but not least was er in Borgloon ook oog voor het nieuwe sorteercentrum voor hardfruit van BelOrta dat een half jaar geleden in gebruik genomen werd. De infrastructuur past geavanceerde technologieën toe zoals optische en infraroodcamera’s voor een nauwkeurige kwaliteitsbeoordeling. Na de eerste scan worden de peren omgedraaid voor een tweede scan op de andere zijde, wat een optimale sortering mogelijk maakt. Het geautomatiseerd sorteercentrum voor appels en peren heeft nu een capaciteit van 60.000 ton per jaar. “Het brengt de fruitveiling op het mondiaal niveau van vermarkters van appels en peren”, klinkt het.

Het was overigens niet alleen de delegatie van de minister die de laatste technologische snufjes in de fruitteelt en verwerking voorgeschoteld kreeg. Ook een groep van 50 leerlingen van het Atheneum Borgloon was aanwezig voor een rondleiding door de veiling. “Voor technologische innovaties zijn technische mensen nodig”, concludeert Brouns. Eén van de doelen van het Flanders Technology & Innovation Festival is jongeren enthousiast maken voor STEM-opleidingen.

Vragen?

Contacteer ons

Bart Van Droogenbroeck

Expert in plant-based by-products