Inspirerend verhaal Goudsbloemzaad brengt duurzame verfsector dichterbij

23/09/2021

Binnen het kader van de bio-economie pioniert Tectero met de verwerking van oliën uit natuurlijke zaden, zoals goudsbloem-, lijn- en dederzaad. De innovatieve KMO uit Gent speelt daarmee in op de stijgende vraag naar 'groene producten' vanuit de chemische sector.

goudsbloemveld

In de bio-economie worden fossiele grondstoffen vervangen door bio-gebaseerde grondstoffen. Om dit te kunnen realiseren, wordt vandaag actief gezocht naar biomassa. Concreet worden hierbij twee pistes bewandeld: enerzijds de valorisatie van reststromen en anderzijds de kweek van nieuwe teelten. In deze case focussen we op een nieuwe teelt.

Nieuw teelt

De goudsbloem, ook bekend onder de Latijnse naam Calendula Officinalis L. is oorspronkelijk afkomstig uit het Middelandse Zeegebied. De bloem wordt gekweekt met een dubbel doel. De verschillende onderdelen van de plant kunnen voor uiteenlopende toepassingen gebruikt worden. Zo worden de bloemblaadjes bijvoorbeeld verwerkt tot etherische bloemolie voor farmaceutische en/of cosmetische producten, terwijl de olie die uit de zaadjes geperst wordt, kan dienen als milieuvriendelijk alternatief binnen de verfindustrie.

Het potentieel van de goudsbloemteelt in Vlaanderen is groot en daarom wordt er op vandaag door verschillende landbouwers volop getest op de teelt van verschillende rassen, de pluk- en droogmethodes en ga zo maar door. Het VLAIO-project "Goudsbloem een gouden teelt" sluit hier naadloos bij aan. Vooraleer van een echte doorbraak gesproken kan worden, moet echter de technische en economische haalbaarheid van de teelt op grotere schaal getest worden, maar de resultaten zijn alvast veelbelovend.


Goudsbloemzaad onder de loep


Goudsbloemzaden bevatten veel poly-onverzadigde vetzuren (calendulazuur) die gebruikt kunnen worden voor industriële toepassingen zoals natuurlijke verven, hoogwaardige harsen én in de toekomst misschien zelfs voor voedingstoepassingen.

Zoals eerder gezegd, wordt de plant gekweekt met een dubbel doel. Eens de bloemen (tweemaal) geoogst zijn, kan men na 7 tot 10 weken, als ongeveer 75% van de zaden afgerijpt zijn, het zaad met een pikdorser oogsten. Het is belangrijk het juiste oogstmoment te kiezen, want als er te laat geoogst wordt, dan is het verlies aan vallende zaden te groot. Eens de olie uit de zaden geperst is, kan ook de perskoek die overblijft nog verwerkt worden als veevoeder, zo gaat niets verloren.

Tectero's productieproces

Heidi Everaert, verantwoordelijke van de R&D afdeling bij Tectero legt uit dat de verwerking van plantaardige oliën gebeurt aan de hand van een heel specifieke techniek, namelijk de koud plasmatechniek. De olie wordt gepolymeriseerd en gefunctionaliseerd om op die manier toepassingen te vinden als smeermiddel of solvent.

Everaert bevestigt dat de verwerking van goudsbloemzaad nog voor een heel aantal uitdagingen staat. Zo kan de teelt van goudsbloemen- en zaden beïnvloed worden door heel veel externe, seizoensgebonden factoren. De weersomstandigheden kunnen doorheen de verschillende jaren sterk verschillen, waardoor het profiel van de zaden niet altijd hetzelfde is. De zaden moeten ook correct gedroogd worden om er potentieel mee aan de slag te kunnen.

Algemene informatie
PartnersTectero | Vlaio | Praktijkpunt landbouw Vlaams-Brabant | ILVO
Primaire sector
Tuinbouw: goudsbloemteelt
Toepassingssector

Chemische sector | verfindustrie | voedingssector

Biomassa

Goudsbloemzaden

Website

/
OntwikkelingsfaseCommerciële nichemarkt
Goudsbloem veld - half geoogst