Inspirerend verhaal Greenyard Frozen innoveert met bloemkoolrijst

23/09/2021

Diepgevroren bloemkoolroosjes zijn al lang niet meer weg te denken uit onze keuken, maar wat veel consumenten niet weten, is dat er bij het oogsten van de roosjes een groot deel van de bloemkool ongebruikt achterblijft op het veld. Het groenteverwerkingsbedrijf Greenyard zocht én vond een oplossing voor deze reststroom met als resultaat de innovatieve bloemkoolrijst.

bloemkoolrijst

Resten met potentieel

De door Greenyard Frozen ontwikkelde bloemkoolrijst, is een mooi voorbeeld van het succesvol opwaarderen van onderbenutte biomassa. Bij het oogsten van de bloemkool voor diepvriestoepassingen werden tot voor kort niet alleen de bladeren, maar ook het hart op het veld achtergelaten. Het uitboren van het hart op het veld en het versnijden tot roosjes, zorgde ervoor dat ook veel bloemkoolgruis niet gevaloriseerd werd. Studies wezen uit dat slechts 30% van de bloemkoolmassa gebruikt werd. Omdat voedselverspilling niet langer getolereerd wordt, ging Greenyard op zoek naar nieuwe technieken en een duurzamere aanpak waarin een groter percentage van de bloemkool benut kan worden.

Succes van de keten

Greenyards bloemkoolrijst is uitgegroeid tot een echt succesverhaal dankzij de 'ketenaanpak'. Van in het begin werd er nauw samengewerkt met de verschillende actoren die betrokken zijn bij de teelt en verwerking van bloemkolen. Greenyard had heel wat ideeën om de bloemkoolresten te valoriseren, maar zonder de hulp en de expertise van twee landbouwers, een machinebouwer, Flanders' FOOD en ILVO, zou het hen niet gelukt zijn om dit nieuwe product te ontwikkelen.

Trendy bloemkool

De innovatie heeft niet alleen tot doel de voedselverspilling te verminderen, maar speelt ook in op de stijgende marktvraag naar gezonde, glutenvrije en koolhydraatarme producten. De diepgevroren bloemkoolrijst is bovendien ook voor de consument zeer gemakkelijk te gebruiken als basis voor verschillende gerechten. De combinatie van al deze kenmerken zorgt ervoor dat de bloemkoolrijst het niet alleen goed doet in Vlaanderen, maar ook een succes geworden is in Greenyards overzeese afzetgebieden zoals Australië en de VS.

Naast de ontwikkeling van bloemkoolrijst wordt er bij Greenyard ook gezocht naar andere toepassingen voor de bloemkoolresten. Zo werd er ook al een puree op de markt gebracht, die van bloemkoolstelen gemaakt is.

Duurzaamheid troef

Deze gezonde en lekkere producten zorgen ervoor dat de bloemkoolteelt een heel pak duurzamer wordt. Het gebruik van het eerder als reststroom beschouwde bloemhart- en gruis, zorgt ervoor dat er tot 25% meer van de bloemkool gevaloriseerd wordt en in de humane voeding terecht komt. Een bijkomend voordeel is dat de diepvriessector op deze manier een hipper imago krijgt en positief in de kijker komt te staan.


Algemene informatie
PartnersGreenyard Frozen | Flanders’ FOOD |
ILVO | Tryvan Bvba & Flanders |
Green Farm BVBA | VLAIO
Primaire sector
Tuinbouwsector: bloemkoolteelt
ToepassingssectorVoedingssector | diepvriesindustrie
Biomassa

Bloemkool- gruis & hart

Website

Greenyard Frozen
OntwikkelingsfaseCommercieel
bloemkool met blad