Activiteit | Partner nieuws Onderzoek naar de mogelijkheden voor compostering van serreloof

13/03/2023 Bron: Inagro
serreloof

Op het einde van het teeltseizoen komt er bij vruchtgroentetelers een grote reststroom vrij in de vorm van serreloof. Omdat dit organisch materiaal vaak vervuild is met o.a. polypropyleen clipsen en touwen kan deze reststroom moeilijk verwerkt worden. Hierdoor komt dit loof terecht in verbrandingsovens, met een ecologische en economische impact als gevolg.

In de projecten Cmartlife, Selova en Zero-Waste werken verschillende partijen aan oplossingen. Door het gebruik van bio-afbreekbare bindmaterialen en/of aangepaste scheidingstechnieken wordt het serreloof geschikt voor compostering. Naast compostering op het bedrijf zelf (boerderijcompostering) worden ook de mogelijkheden voor professionele compostering onderzocht.

Doorheen 2022 en 2023 zijn ook diverse serreteelt- en composteerproeven opgestart of in uitvoering. In onderstaand filmpje wordt toegelicht hoe dit proces er precies uitziet, van het ruimen van de teelt tot bruikbare compost. De composteerproeven vinden plaats binnen de projecten Cmartlife C12.1 en Selova.

Event serreloofvalorisatie

Op 18 april organiseren de projectpartners van het VLAIO-LA Zero-Waste project, de Operationele Groep SELOVA en van het Cmartlife project actie C12.1 een gemeenschappelijk event omtrent serreloof en de verwerking ervan.Meer info en inschrijven Tot dan?