Inspirerend verhaal Bio-afbreekbare touwen in de glastuinbouw

03/02/2022

De laatste jaren staat de glastuinbouw zowel in Vlaanderen als bij onze noorderburen sterk onder druk door de stijgende vraag naar verduurzaming binnen de sector. Bovendien doen de hoge energieprijzen de winsten van de glastuinbouwers nog verder slinken. Wie wil overleven, moet investeren in innovatieve systemen en op zoek gaan naar nieuwe verdienmodellen.

tomaten touw
Biologisch afbreekbaar touw moet in de toekomst plastic materiaal uit de glasgroentenkweek weren.

Circulaire biomassa

Door de veranderende context, moeten glastuinbouwers steeds vaker op zoek naar nieuwe verdienmodellen. Bij het telen van groenten komen heel wat biomassa-reststromen vrij. Deze resten van tomaten, komkommers, paprika's, etc. worden vandaag (gedeeltelijk) gecomposteerd, maar het besef groeit dat uit deze nevenstromen van wortels, bladeren en stengels vaak meer hoogwaardige grondstoffen kunnen worden gecreëerd. Vanuit verschillende hoeken, zoals bijvoorbeeld vanuit de cosmetica- / farmaceutische industrie of de veevoedersector stijgt de vraag naar biomassa, want ze zijn op zoek naar biogebaseerde aromaten, vitamines of eiwitten.

Plastic clips en nylon touwen

Om gewassen als paprika's, tomaten of komkommers tot de gewenste hoogte te laten groeien, wordt vaak gebruik gemaakt van plastic clips, metalen ringen of nylon touwen. Elk gewas vraagt - afhankelijk van het gewicht en de grootte van de vruchten - een ander type touw. Niet alleen de dikte, maar ook de elasticiteit van het materiaal speelt een belangrijke rol voor de glastuinbouwers.

Vervuilde reststromen

Om de plantenresten goed te kunnen verwerken is het belangrijk om een zo zuiver mogelijke biogebaseerde stroom te creëren. En dat is nu net waar het schoentje wringt bij de glastuinbouwresten. De niet afbreekbare materialen waaruit de clips en touwen veelal gemaakt worden, zijn heel moeilijk te scheiden van de plantenresten en verhinderen de glastuinbouwer om de reststromen goed te vermarkten. Jammer genoeg is het verwijderen van alle clips en touwen voor de gemiddelde glastuinbouwer te arbeids- en dus kostenintensief. Verwerkingsbedrijven vragen een grotere vergoeding om de 'vervuilde' reststromen te composteren, wat alweer een verliespost voor de glastuinbouwers betekent.

Biogebaseerde alternatieven

Bij onze Nederlandse buren wordt vandaag al sterk ingezet op nieuwe biogebaseerde en biologisch afbreekbare oplossingen. Dat blijkt uit de verschillende duurzame alternatieven die pioniers als Paskal Group, Royal Brinkman of Mertens Groep al op de markt brachten. Ze bieden nu al een grote variëteit aan biologisch afbreekbare en biogebaseerde clips en touwen aan.
We zoomen even in op het Ecotwine touw van Mertens Group dat gemaakt wordt uit plantaardige grondstoffen en een gepatenteerde ecologische vezel bevat. Het cellulose touw hoeft na oogst niet van de plantenresten verwijderd te worden, want het is volledig composteerbaar. Momenteel lopen er nog bijkomende proeven om de elasticiteit van het touw te verlagen, want nu durft het nog wat uit te zetten bij het opbinden van 'zware' groenten.

De toekomst

Bovengenoemde ontwikkelingen tonen aan dat de glastuinbouwers volop op zoek zijn naar innovaties voor de sector. De eerste resultaten met biogebaseerde of biologisch afbreekbare touwen en clips zijn erg beloftevol, maar verder onderzoek is nodig om de materialen helemaal op punt te stellen en aan te passen aan de noden van de verschillende gewassen van de glastuinbouwers. Lees voor meer inspiratie ook het artikel van INAGRO - Beschikbare alternatieve touwen en clips voor draadteelten.

Algemene Informatie:

Primaire Sector

Glastuinbouw

Toepassingssector

Nieuwe biogebaseerde materialen | Compost

Biomassa

Reststromen uit de glastuinbouw

Website

Mertens Groep | De Limburgse kassen in

Ontwikkelingsfase

Pilootfase | Commercieel

Bronnen:

Meer weten?

Lees ook onze andere inspirerende verhalen uit de bio-economie.