Inspirerend verhaal Prefab muren uit kalkhennep: een uniek bouwconcept

23/09/2021

Het Belgische bedrijf Hemp in a Box biedt met zijn prefab muren uit kalkhennep een 100% ecologisch alternatief voor het gebruik van traditionele bouwmaterialen. De snelle productie en montage verklaren het succes van deze vernieuwende methode.

kalkhennepmuren
Bekijk video op YouTube

[...] het is een heel snel bouwproces. We zijn in staat om één huis per week te gaan prefabriceren

Jan Marchand | Hemp in a Box

De bouwsector herbekeken

Circulaire economie, bio-economie, de green deal ... het zijn allemaal termen die niet meer uit onze huidige maatschappij weg te denken zijn. Maar het zijn vaak ook begrippen die in de eerste plaats doen denken aan specifieke toepassingen binnen de voedings-, mobiliteits- of energiesector. Maar ook in de bouwsector is er nog veel ruimte voor verduurzaming. Zo bewijst Mathieu Hendrickx, zaakvoerder van Hemp in a Box uit Herzele (BE). Met prefabmuren uit kalkhennep biedt hij een ecologische én duurzaam alternatief voor de traditionele bouwmethodes.

Verboden teelt?

De hennepplanten die gekweekt worden voor industriële toepassingen behoren wel degelijk tot de familie van de Cannabis Sativa. In tegenstelling tot andere soorten cannabisplanten, bevat de voor industriële toepassingen gekweekte hennep nauwelijks de psychoactieve stof THC, wat de basis vormt van verschillende verdovende middelen. Om het onderscheid duidelijk te maken, stelde de Europese Commissie een lijst op met legale henneprassen die geschikt zijn voor industriële doeleinden.

Hennep doorheen de geschiedenis

De snelgroeiende hennepplant was vroeger ook in onze streken een vaak gekweekte plant met toepassingen in vele sectoren. De verschillende onderdelen van de plant laten zich namelijk gebruiken voor de productie van touwen, isolatiemateriaal, veevoer, medicijnen, linnen... De zoektocht naar duurzame grondstoffen met een zo laag mogelijke reststroom, plaatste de hennepplant recent terug in de spotlights.

Prefab muren uit Kalkhennep

Hendrickx, die in de eerste plaats landbouwer is naast oprichter van Hemp in a Box, richtte zich dan ook volop op het telen van hennepplanten en slaagde erin deze te gebruiken voor het vervaardigen van prefab muren.

Kalkhennep wordt gemaakt van hennepscheven, een restproduct van de hennepteelt die als primair doel de productie van hennepzaden en –vezels heeft. Het hennepstro wordt gemengd met kalk, mineralen en additieven. Daarna wordt het mengsel in grote houten mallen gestort, waar het kan uitdrogen tot het zo hard is als kalksteen. Bij het maken van de 100% ecologische prefabmuren, wordt nog houtwol toegevoegd om een goede isolerende werking te garanderen.

Hemp in a box biedt met het gebruik van natuurlijke grondstoffen en een duurzaam productieproces een efficiënt en economisch verantwoord alternatief voor de traditionele bouwmethodes.

De voordelen

Het gebruik van prefabmuren uit kalkhennep kent heel wat voordelen: de energiezuinige passieve muren zijn snel te monteren, hebben een hoge akoestische en thermische isolatiewaarde en zijn bovendien waterdicht en vochtregulerend. Dit maakt ze niet alleen geschikt voor renovaties en woningbouw, maar ook voor industriebouw. Ook in prijs kan de kalkhennepmuur concurreren met de klassieke bouwmaterialen.

Naast de bovengenoemde toepassingsmogelijkheden in verschillende sectoren, heeft de teelt van de hennepplant ook een positief effect op het klimaat. Tijdens de groei neemt een hennepplantage namelijk vier keer meer CO2 op dan een bos met dezelfde oppervlakte.


Algemene informatie
PartnersHemp in a Box / Taste invest NV
Primaire sector
Tuinbouwsector: hennepteelt
Toepassingssector

Bouwsector

Biomassa

Hennepscheven

Website

Hemp in a Box
OntwikkelingsfaseCommercieel
hennep biomassa