Inspirerend verhaal Dragen we binnenkort allemaal vegane schoenen van appelleer?

15/11/2021
De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Maar dat er de laatste tijd ook in deze sector iets aan het bewegen is, bewijzen verschillende schoenproducenten met hun ecologische collecties. Met succes brachten internationale merken als VEJA, Allbirds, Yatay, Flamingos' Life en Komrads duurzame schoenen op de markt die gemaakt worden op basis van 'futureproof' materialen.
appelschil

De kopers zijn vooral millennials die iets meer geld willen geven aan een product dat een deel van de ecologische oplossing is, maar niet aan kwaliteit inboet.

Mark Vandevelde | oprichter Komrads in "De Tijd"

Verschillende bedrijven slaagden er ondertussen in om schoenen te vervaardigen uit materialen als gerecycleerd textiel, maisvezel, kurk, suikerriet, gerecycleerde petflessen, houtsnippers, natuurlijk rubber en ga zo maar door. Hieronder zoomen we even in op de APL-collectie van het Belgische bedrijf Komrads en het potentieel van fruitleer in Vlaanderen.

APL-collectie uit appelschil

De Belgische brand Komrads is ervan overtuigd dat ook kleine spelers het verschil kunnen maken en daarom spaarden ze kosten noch moeite om hun droomsneaker te ontwerpen, te produceren en te vermarkten. Met de APL-collectie slaagden ze erin om een mooie, comfortabele en duurzame sneaker in de winkel te krijgen. Opmerkelijk is dat ieder onderdeel van de sneaker uit duurzaam materiaal geproduceerd wordt. Zo bestaat de buitenkant uit appelleer, terwijl de schoen binnenin afgewerkt is met gerecycleerd katoen en de zool wordt gemaakt uit gerecycleerd rubber.

Naast de zoektocht naar duurzame materialen, denkt Komrads ook na over de impact op klimaat en omgeving. Niet alleen het eindproduct moet duurzaam zijn, maar ook het productieproces. Hun groene filosofie verplicht hen er toe om kritisch na te denken over transport en verpakkingsmogelijkheden. De ambitie van Komrads reikt verder dan enkel schoenen uit appelleer. Momenteel wordt er al hard gewerkt aan een collectie op basis van uit zee opgevist plasticafval.

Bewuste consument

Dat er een markt is voor deze nieuwe ecologische collecties, bewijst het succes van de schoenen. Als consument beseffen we meer en meer dat we ook een bepaalde verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van het milieu en dat onze persoonlijke keuzes vandaag bepalend zijn voor veranderingen op lange termijn. Veel jonge mensen zijn dan ook bereid om een meerprijs te betalen voor een duurzaam geproduceerd alternatief.

Voor de milieubewuste consument blijft het echter opletten geblazen, want veel multinationals doen aan greenwashing, een fenomeen waarbij ze zich onterecht een duurzaam en groen imago aanmeten zonder effectief inspanningen te doen.

Fruitafval in Vlaanderen

Jaarlijks wordt in België zo'n 600.000 ton appels en peren geteeld, maar niet alle exemplaren beantwoorden aan de strenge kwaliteitsnormen. Het gevolg? Zo'n 100.000 ton appels en peren worden jaarlijks afgekeurd. Zowel bij de fruitproducent als op de veilingen ontstaan daardoor reststromen. Een deel kan nog verwerkt worden tot compote, sap of diervoeder, maar dat neemt niet weg dat het grootste deel hiervan verloren gaat.

Zijn er dan geen andere toepassingen?

Niet alleen het bedrijf Komrads, maar ook Limburgse kennisinstellingen als de UHasselt, de UCLL en de PXL verdiepen zich in de ontwikkeling van fruitleer. Limburg staat bekend om zijn vele fruitgaarden en het mag dan ook niet verbazen dat net deze regio zich ontpopte tot drijvende kracht binnen het onderzoek naar een alternatieve invulling voor de lokale fruitreststroom.

Van idee tot realiteit

Appelleer vormt vandaag een duurzaam alternatief voor dierlijk leer. De voordelen van het appelleer zijn talrijk: het is biogebaseerd, composteerbaar en recycleerbaar. Naast de ontwikkeling van het fruitleer zelf, wordt ook de economische haalbaarheid onderzocht. Kan er een rendabel business model ontwikkelt worden? Zijn de productiekosten ten opzichte van de opbrengsten niet te hoog? En wat met de uitstoot die ontstaat tijdens het transport en productieproces? Belangrijk is dus dat er in de toekomst een duidelijk aantoonbare meerwaarde gecreëerd wordt ten opzichte van het dierlijke leer.

Productieproces

Het mooie aan de ontwikkeling van appelleer is, dat niet alleen het vruchtvlees, maar ook het klokhuis, de schil, en de pitjes verwerkt worden. Het blijft belangrijk om voldoende vezelrijke stoffen zoals schillen en klokhuizen te vermalen, want deze zorgen voor de stevigheid. Alle fruitonderdelen worden tot één fijne massa vermalen. Daarnaast worden er natuurlijke additieven (hars en andere componenten) toegevoegd om de duurzaamheid en weerbaarheid van het materiaal te verhogen. Het kookproces zorgt ervoor dat aanwezige bacteriën worden gedood. Eens dit gebeurd is, kan de 'pap' dun uitgesmeerd en gebakken worden. Zo ontstaan fijne, flexibele lappen 'leer'. Tot slot zorgt het toevoegen van een waterbestendige biogebaseerde coating ervoor dat het product multi-inzetbaar is.

Conclusie, er werden al heel wat belangrijke stappen gezet, maar het werk is nog niet ten einde. Momenteel herbekijken wetenschappers het productieproces want graag willen ze de hoeveelheid toegevoegde additieven verlagen, zonder daarbij natuurlijk de kwaliteit en levensduur van het leer te compromitteren. Wordt vervolgd dus!


Algemene informatie
PartnersUCLL | UHasselt | PXL | Artevelde Hogeschool | UU
Primaire sector
Fruitsector: appelteelt - perenteelt
Toepassingssector

Mode | Design

Biomassa

Reststroom van appels - peren

Website

Komrads
OntwikkelingsfaseCommercieel

Bronnen

Gevlochten mand met appels