Inspirerend verhaal Zwitserse technologie gebruikt grasvezel als bouwsteen voor ecologische isolatieplaten

25/10/2021

Uit grasvezel gemaakt isolatiemateriaal. Gramitherm brengt het Zwitsers succesverhaal nu ook naar België. Niet zonder enige trots verklaart het Zwitserse bedrijf 100% natuurlijke op prairiegras gebaseerde producten voor de bouwsector te ontwikkelen, zonder dat deze aan gebruiksgemak of prestaties moeten inboeten.

productieproces

Zwitserse technologie

Het in Sambreville gevestigde Gramitherm is eigenlijk een dochterbedrijf van het Zwitserse Clean Insulating Technologies SA. Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar lokale en duurzame producten, kwam het bedrijf met een uniek businessmodel op de proppen. Ze hebben de ambitie om wereldwijd kleine fabrieken op te zetten, waar dan lokaal (maximaal 700 km van de vestiging verwijderd) gras verzameld wordt om warmte-isolatiepanelen te produceren. De komst van Gramitherm in België bleef niet onopgemerkt, want het product kreeg ondertussen al erkenning met de toekenning van het label ‘Biogebaseerd Product’ en het label ‘Fillière Wallonië'.


Het productieproces

Het gras dat bij de - ondertussen gepatenteerde - productie van de Gramitherm® isolatiepanelen gebruikt wordt, komt van bermen of straatranden in de buurt van de fabriek. Het gaat hier dus om de valorisatie van tot nu toe 'verloren' gras. Via een raffinageproces wordt het grassap van de vezel gescheiden. Wat overblijft is een droog materiaal dat langer bewaard en verwerkt kan worden. Deze innovatieve methode zorgt ervoor dat Gramitherm het hele jaar door kan blijven produceren, ook in de winter als er minder gemaaid gras voorhanden is.

Het Gramitherm® isolatiemateriaal bevat naast 72% verse grasvezel ook 20% jutvezel en 8% polyestervezel. De jutvezel wordt uit de recyclage van onder andere voor koffie gebruikte jutezakken gehaald. De polyestervezel wordt toegevoegd om ervoor te zorgen dat het mengsel van organische vezel goed gebonden wordt en blijft samenplakken. Per dag wordt zo'n twintig ton droge vezel verwerkt.
Eens gemengd, worden de vezels uitgerold tot een tapijt dat daarna door de oven schuift. De variabele dikte waarin de vezels uitgerold worden, zorgen later voor panelen met specifieke isolatiedikte tussen de 45 tot 240 mm. Na het bakken, wordt het isolatietapijt in de correcte dimensies gesneden, wordt het verpakt en is het product klaar voor distributie. In de fabriek kunnen per dag ongeveer 70 paletten isolatiemateriaal geproduceerd worden en dat zonder bijkomend afval te creëren. Verder wordt ook het stof dat vrijkomt bij het mengen van de vezels nog gebruikt om verwarmingspellets te produceren. Kortom niets van de biomassa gaat verloren.

Tot slot enkele troeven op een rijtje

  • Ongeveer 1 hectare gras kan omgezet worden tot 200 m3 isolatie, wat voldoende is om zeven gezinswoningen te isoleren.
  • 1 kg Gramitherm® kan tot 1,5 kg CO2 absorberen.
  • Er blijft na het productieproces geen nevenstroom of afval achter.
  • Gramitherm® producten kunnen in principe overal waar gras beschikbaar is vervaardigd worden, zonder dat daarbij veel pesticiden of meststoffen moeten ingezet worden.
  • De isolerende prestaties van de Gramitherm® producten zijn gelijkwaardig met die van 'klassieke' bouwmaterialen zoals glaswol en kunnen in veel soorten projecten ingezet worden.
  • De lokale kweek, inzameling én productie versterkt de ontwikkeling van lokale economieën, vermijdt CO2-uitstoot door lange transporten en creëert extra werkgelegenheid voor de lokale bevolking.


Algemene informatie
PartnersCLEAN INSULATING TECHNOLOGIES SA | Gramitherm
Primaire sector
Landschapsverzorging | Natuurbeheer
Toepassingssector

Bouwsector

Biomassa

Gras

Website

Gramitherm®
OntwikkelingsfaseCommercieel
gramitherm verpakking