Innovatieve biogrondstoffen: motor van de bio-economie

Thema 6: januari 25 - december 25
Uit recente cijfers blijkt dat de Vlaamse bio-economie jaar na jaar groeit. Dit is goed nieuws, maar dat zorgt er ook voor dat er meer biogrondstoffen nodig zijn om deze duurzame economie te voeden. Onderstaande tabel uit de Vlaamse bio-economie monitor toont de evolutie van de gecreëerde toegevoegde waarde van de biogebaseerde economische sectoren in Vlaanderen tussen 2017 en 2021. De toegevoegde waarde groeit met 40%, een gemiddelde groei van 9% in jaarlijkse toegevoegde waarde.

Biogebaseerde grondstoffen zijn materialen afkomstig van hernieuwbare bronnen, zoals planten en dierlijke stromen of micro-organismen. Die grondstoffen vormen een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor fossiele grondstoffen zoals aardolie en steenkool. Door het gebruik van fossiele grondstoffen te verminderen, kan bovendien de uitstoot van broeikasgassen verlaagd worden en dat draagt bij aan een koolstofarme economie.
Stakeholders uit verschillende sectoren actief binnen de bio-economie hebben interesse in biogrondstoffen. Van alle ad hoc vragen, die de B2BE Facilitator sinds september 2021 ontvangen heeft, komt bijna 20% van landbouwers die interesse tonen in nieuwe teelten of alternatieve productiesystemen. Ook onderzoeksinstellingen en de brede verwerkende industrie engageerde zich in onderzoeksprojecten die nieuwe teelten en nieuwe teeltsystemen proberen te optimaliseren. Denk maar aan projecten als Aroma-roots, CropExplore for Farmers, Living Lab Hennep+ ...
Beschikbaarheid van biogrondstoffen
De beschikbaarheid van biogrondstoffen is al langer voer voor discussie. De vraag of we voldoende biomassa zullen kunnen produceren binnen de planetaire grenzen om de groeiende wereldbevolking te voeden én de bio-economie industrie te bevoorraden, is hier een voorbeeld van. “Maar hoeveel biogrondstoffen zullen de verschillende sectoren nodig hebben?” Dat is één van de vragen waar de B2BE Facilitator tijdens dit thema dieper op wil ingaan.
Technologieën voor multivalorisatie
Naast de volumes die op vandaag of in de toekomst beschikbaar zijn en nodig zullen zijn, is het ook van essentieel belang om de biogrondstoffen die gebruikt worden, zo optimaal mogelijk in te zetten en te verwerken. Tijdens dit thema wil de B2BE Facilitator stakeholders inspireren over technologieën voor multivalorisatie.
Productiesystemen voor biogrondstoffen
Verder zal de B2BE Facilitator ook focussen op het in kaart brengen van alternatieve productiesystemen voor biogrondstoffen. "Wat kan een innovatief productiesysteem betekenen voor de verdere uitbouw van de Vlaamse bio-economie?" Het ontwikkelen en verder uitbouwen van specifieke teeltsystemen stelt ons in staat om (meer) biogrondstoffen te produceren zonder extra druk te zetten op de bestaande ecosystemen. Enkele alternatieve productiesystemen waar we in eerste instantie aan denken zijn: algenproductie, insectenteelt, hydrocultuur, aeroponie, natte teelten … Hier willen we ook enkele inspirerende voorbeelden van (Vlaamse) stakeholders onder de aandacht brengen.
Bij de uitrol van dit thema zullen we ons in eerste instantie laten leiden door de ad hoc vragen van de stakeholders. Daarnaast zal er een sterke focus liggen op de rol die de primaire sector kan spelen in het verhogen van de beschikbaarheid van biogrondstoffen. Maar, belangrijke voetnoot hierbij: het verhogen van de beschikbaarheid van biomassa voor industriële toepassingen mag niet ten koste gaan van het aantal hectares beschikbaar voor voedselproductie. Een evenwichtig gebruik van biogrondstoffen is noodzakelijk om concurrentie met voedselproductie te voorkomen en ecosystemen te beschermen. Dit thema wil zo een positieve impact creëren op biodiversiteit, gewasdiversificatie én op de diversificatie van het inkomen.
Tot slot zal de B2BE zijn acties kaderen binnen de visie van Vlaanderen Circulair en de actiepunten van de werkagenda bio-economie.
Neem contact op
Herkent u zich in de thema's die hier aan bod komen of zit u met vragen over de bio-economie? Neem dan meteen contact op met de B2BE Facilitator. Wij gaan zorgvuldig om met elke vraag die binnenkomt.